ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Νέα θετική απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στη Μονή Τοπλού


- Ελπίδες ότι θα προχωρήσει επιτέλους η επένδυση

«Πράσινο φως» για την τουριστική αξιοποίηση μεγάλης έκτασης στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης, που ανήκει στη Μονή Τοπλού, ανάβει η Ολομέλεια Διαταγμάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης στον Νομό Λασιθίου.
Αν και είχε «μπλοκάρει» τη σχετική επένδυση προ 5ετίας η Ολομέλεια ΣτΕ, τώρα κρίνει ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες (μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό και τους συντελεστές δόμησης) έτσι ώστε να είναι πλέον συνταγματικά ανεκτή η ήπια ανάπτυξη τουρισμού υψηλού επιπέδου, που επιτρέπει τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων - το πολύ 2.000 κλινών (αντί των 7.000 που πρόβλεπε ο «παγωμένος» αρχικός σχεδιασμός). 
Έτσι το ΣτΕ ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει μία επένδυση που -σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου ΠΔ- ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και είχε υπαχθεί στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων προς τα τέλη του 2012, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. 
Τότε συνεκτιμήθηκε ότι θα δημιουργηθούν 1.200 θέσεις άμεσης απασχόλησης, συμβάλλοντας στη συνέχεια στη δημιουργία και έμμεσων θέσεων, με πολλαπλασιαστικά οφέλη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αφού η επένδυση αφορά εναλλακτική μορφή τουρισμού υψηλής ποιότητας και θα οδηγήσει στην αύξηση των αφίξεων, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων. 
Αφού ολοκληρώθηκε μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο εκκλησιαστικό ίδρυμα και στο Δημόσιο, με εισαγγελικές παρεμβάσεις και με τη Μονή να κερδίζει την ιδιοκτησιακή διαφορά, η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε πριν λίγους μήνες σχέδιο ΠΔ για να εγκριθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ιτανος Γαία» στη Χερσόνησο Σίδερο (Δημοτική Ενότητα Ιτάνου, Δήμου Σητείας). 
Το ΕΣΧΑΣΕ αφορά συνολική έκταση 22.120 στρεμμάτων που ανήκουν στο εκκλησιαστικό ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» που συστάθηκε από τη Μονή Τοπλού και τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας το 1992. 
Προστατευόμενες ζώνες 
Η έκταση βρίσκεται κοντά στο Φοινικόδασος Βάι (προστατεύεται ως αισθητικό δάσος) και στη Μονή Τοπλού, συμπεριλαμβάνοντας οικοτόπους, υγροτόπους, προστατευόμενες ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με ιστορικά διατηρητέα μνημεία, τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 
Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να κρίνει αν θα προωθήσει οριστικά το επίμαχο ΠΔ, με δεδομένο ότι, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, έχει ήδη αναδειχθεί ως φορέας υλοποίησης της τουριστικής αξιοποίησης τμήματος του ακινήτου η βρετανική εταιρεία Loyalward Ltd. 
Η έκταση χωρίζεται σε διάφορες ζώνες που παραμένουν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας ή παντελώς αδόμητες, ενώ στην τουριστική ζώνη επιτρέπεται δόμηση το πολύ 108.000 τ.μ. που προβλέπει σύνθετα τουριστικά καταλύματα με δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης (τουλάχιστον 10 ετών), που σύμφωνα με τις θέσεις της πολιτείας αποτελεί σύγχρονη, δυναμική αλλά και ήπια μορφή τουρισμού. 
Η Ολομέλεια Διαταγμάτων (πρόεδρος Σ. Ρίζος, εισηγητής Χ. Ντουχάνης) έκρινε (29/15) νόμιμο το σχέδιο ΠΔ και ότι η έκδοσή του δεν εμποδίζεται από την παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (3920/10) γιατί προηγήθηκαν όλες οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και χωροταξικές μελέτες, ενώ προβλέπεται πολύ ηπιότερη τουριστική ανάπτυξη και δόμηση, με συντελεστές από 4 έως 20 φορές χαμηλότερους, σε σύγκριση με τους αρχικούς.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Ταξίδια

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video