- Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης της Κωνσταντινούπολης
Τα σύντομα ταξίδια και οι επισκέψεις σε πόλεις κερδίζουν διαρκώς «έδαφος» στην Ευρώπη. Τη δεκαετία 2005 - 2015, η τουριστική βιομηχανία αυξήθηκε κατά 14%, με τον τουρισμό πόλεων να εμφανίζει αύξηση 38%. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρίας συμβούλων Roland Berger, με τίτλο «Ευρωπαϊκός Τουρισμός Πόλεων 2015», η οποία εξετάζει προσεκτικά 45 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, η οικονομία της ηπείρου αυξήθηκε μόνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες...
«Η έρευνα επιβεβαιώνει τη συντηρούμενη άνθηση στον τομέα του τουρισμού», λέει ο Vladimir Preveden, συνεργάτης της Roland Berger. «Αυτό δείχνει ότι ο τουρισμός πόλων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης».
Στη μελέτη οι ευρωπαϊκές πόλεις χωρίζονται σε τρεις ομάδες με βάση ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανά επισκέπτη και η σημασία της πόλης ως συνεδριούπολη.
Στη μελέτη οι ευρωπαϊκές πόλεις χωρίζονται σε τρεις ομάδες με βάση ορισμένα κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ανά επισκέπτη και η σημασία της πόλης ως συνεδριούπολη.
Το πρώτο cluster αποτελούν μεγάλες πόλεις με περισσότερες από 10 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ετησίως, όπως: η Κωνσταντινούπολη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, ακολουθούμενες από τις γερμανικές πόλεις Βερολίνο (24 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), Μόναχο (13,4 εκατομμύρια) και Αμβούργο (12 εκατομμύριο).
Στην Κωνσταντινούπολη παρατηρείται ισχυρή αύξηση των διανυκτερεύσεων και της χωρητικότητας σε κλίνες, ενώ πόλεις όπως το Παρίσι, το Άμστερνταμ και η Πράγα εγείρουν ανησυχίες, αφού, όπως εξηγεί ο Preveden, η πυκνότητα του τουρισμού στις περιοχές αυτές, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση του πληθυσμού, είναι εξαιρετικά υψηλή.
Στο δεύτερο cluster ανήκουν πόλεις με 2 - 10 εκατ. διανυκτερεύσεις ανά έτος. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, κυρίως λόγω του χαρακτηρισμού τους ως γνήσια συνεδριούπολη και της βέλτιστης προσβασιμότητας με αεροπλάνο. Η Κοπεγχάγη και η Ζυρίχη ακολουθούν στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα.
Την τρίτη ομάδα αποτελούν τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες έχουν λιγότερες από 2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις ετησίως, με πρώτη το Ντουμπρόβνικ, δεύτερο το Λουξεμβούργο και επόμενη τη Λοζάνη. Σε αυτή την ομάδα, το Ντουμπρόβνικ εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις διανυκτερεύσεις. Η πόλη έχει φτάσει στα όριά της όσον αφορά την αναλογία ανάπτυξης του τουρισμού με το μέγεθός της. Επιπλέον, το λιμάνι της Αδριατικής έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την υψηλή εισροή κρουαζιερόπλοιων.
Η Κωνσταντινούπολη είναι ο νικητής-έκπληξη της πρώτης ομάδας. Η πόλη του Βοσπόρου συνδυάζει τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και την ασιατική κουλτούρα με το υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας και το ευνοϊκό κλίμα. Η πυκνότητα του τουρισμού είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Το Λονδίνο (57 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και το Παρίσι (36 εκατομμύρια) έχουν σημαντικό προβάδισμα στις διανυκτερεύσεις στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, σε σύγκριση με άλλα τουριστικά κέντρα αυτές οι ευρωπαϊκές πόλεις παρουσιάζουν τη χαμηλότερη ανάπτυξη, με προφανή απόσταση από την επόμενη που είναι η Ρώμη (25,4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και το Βερολίνο (24 εκατομμύρια). Ακόμη και αν η γερμανική πρωτεύουσα εμφανίζει την πιο δυναμική ανάπτυξη μετά την Κωνσταντινούπολη, κατατάσσεται μόλις στην έβδομη θέση. Δυστυχώς, η σχετικά κακή προσβασιμότητα του Βερολίνου μέσω αεροπλάνου αρνείται στην πόλη μια καλύτερη θέση.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου