ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Επιστολή για τα κλειστά μουσεία


Επιστολή προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα του κλεισίματος των αρχαιολογικών χώρων, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, απέστειλε η ηγεσία  των ταξιδιωτικών πρακτόρων, επισημαίνοντας τις σημαντικές επιπτώσεις στον ελληνικό Τουρισμό, της απόφασης αυτής.
Ο πρόεδρος Τσιλίδης επισημαίνει μάλιστα με νόημα, ότι έχουν περάσει 4 χρόνια και δεν έχει  ακόμη εκδοθεί η απόφαση, παρά την ύπαρξη νομοθετικής πρόβλεψης που "... θα καθορίζει το ύψος του ποσού για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών δαπανών και για την αποζημίωση του απασχολούμενου προσωπικού"
Η επιστολή έχει ως εξής:

"Προς: 
Ι. Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού 
κ. Γιώργο Σταθάκη Υπουργό 
κα. Έλενα Κουντουρά Αν. Υπουργό 
κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο Γενικό Γραμματέα Τουρισμού 
ΙΙ. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
κ. Γιώργο Κατρούγκαλο Υπουργό 
κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο Υφυπουργό 
ΙΙΙ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 
κ. Αριστείδη Μπαλτά Υπουργό 
κα. Μαρία Βλαζάκη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού 

Αθήνα, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 

Θέμα: Αιφνιδιαστικές Αποφάσεις ΠΕΥΦΑ 
Σχετ: Από 14/12/15, Δελτίο Τύπου της ΠΕΥΦΑ 
Αξιότιμοι κύριοι και κυρία Υπουργέ, 
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ 
Αξιότιμοι κύριε και κυρία Γενικοί, 

Με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για το χθεσινό Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) και τις αποφάσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες η Ένωση: 
1. «αποφάσισε ομόφωνα την εφαρμογή της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας από Δευτέρα ως Παρασκευή και να απέχουμε τα Σαββατοκύριακα από τα καθήκοντά μας, αρχής γενομένης από τις 19 και 20/12/2015. Αυτό σημαίνει ότι τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί και μη επισκέψιμοι για το κοινό» 
2. Καλεί « επίσης τους αρχαιοφύλακες να μην εργάζονται εθελοντικά σε καμία εκδήλωση πέραν του ωραρίου λειτουργίας (πχ κρουαζιέρες, ομαδικές επισκέψεις, εκδηλώσεις κτλ), μέχρι την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ.» 
Όσον αφορά την αποχή τα Σαββατοκύριακα και σεβόμενοι απόλυτα το δικαίωμα στη διεκδίκηση αιτημάτων ενός κλάδου, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο μας και τους επισκέπτες που θα αφιχθούν στην χώρα μας και δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, να επισκεφθούν τα πολιτιστικά μνημεία και επομένως και έχουν αντίκτυπο στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. 
Θεωρούμε δε, ότι τέτοιου είδους αιφνίδιες εξαγγελίες για επ΄ αόριστον αποχή, με εφαρμογή μετά από τρεις (3) ημέρες, καθώς και η απόφαση της εφαρμογής της πενθήμερης εβδομάδας αποτελούν στυγνό εκβιασμό. 
Όμως, στον πολιτισμό και στον τουρισμό δεν χωρούν ούτε εκβιασμοί ούτε τελεσίγραφα. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και τον τουρισμό που επισκέπτεται την Ελλάδα αυτή την εποχή, κατά κύριο λόγο για να δει τα Μουσεία και τους Αρχ. Χώρους. 
Τα προβλήματα των αρχαιοφυλάκων δεν λύνονται με ενέργειες που έμπρακτα επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό της χώρας μας και αντί να λύσουν προβλήματα, δημιουργούν περισσότερα και πιο επώδυνα. 
Όσον αφορά στο θέμα της εκτός ωραρίου λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων , όπως είναι γνωστό, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει από το Φεβρουάριο του 2012 (!!!), σε ότι αφορά στον ορισμό του ποσού αποζημίωσης των αρχαιοφυλάκων για την εκτός ωραρίου λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων (για επισκέψεις τουριστών από κρουαζιερόπλοια, πραγματοποίηση εκδηλώσεων, κλπ). 
Η ρύθμιση του Ν. 4049/2012 (ΦΕΚ Α35/23.02.2012) άρθρο 43 § 1, που ήρθε να θεραπεύσει το προϋπάρχον «άτυπο» καθεστώς αμοιβής της υπερωριακής αμοιβής των Αρχαιοφυλάκων για το άνοιγμα των Χώρων εκτός ωραρίου λειτουργίας αντικαταστάθηκε από το άρθρο 61 § 1 του Ν.4155/2013 (ΦΕΚ Α 120/ 29.05.13), το οποίο με τη σειρά του αντικαταστάθηκε, εκ νέου, με το άρθρο 6 του Ν.4208/2013 (ΦΕΚ Α252/18.11.13). 
Παρ όλες τις τρεις (3!!!) διαφορετικές διατυπώσεις στους σχετικούς Νόμους η Κ.Υ.Α. Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία θα καθορίζει το ύψος του ποσού «για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών δαπανών και για την αποζημίωση του απασχολούμενου προσωπικού» δεν έχει ακόμα υπογραφεί. 
Έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια και ακόμα δεν έχει δοθεί λύση !!! 
Επομένως, στα Μουσεία και στους Αρχ. Χώρους δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομαδικές επισκέψεις, εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, το οποίο ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι πιο διευρυμένο και ευέλικτο. 
Παρακαλούμε θερμά για την άμεση επίλυση των παραπάνω, χωρίς να θιγεί η λειτουργία των προγραμμάτων των επισκεπτών της χώρας. 
3 Ο τουρισμός δεν είναι στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών, ιδιαίτερα όταν αυτή δημιουργεί δυσφήμιση. 
Τα τουριστικά γραφεία καλούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να προσελκύσουν τουρίστες στην Ελλάδα, τόσο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά κυρίως και τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο δωδεκάμηνος τουρισμός. Αιφνιδιαστικές ενέργειες και αποφάσεις της ΠΕΥΦΑ, όπως αναφέρονται στο χθεσινό Δελτίο Τύπου μόνο αρνητικά μπορούν να συμβάλλουν τόσο στον ελληνικό τουρισμό, όσο και στον ελληνικό πολιτισμό. 
Με τιμή, 
Ο Πρόεδρος Λύσανδρος Τσιλίδης
Ο Γενικός Γραμματέας  Στάθης Σκρέτας


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Ταξίδια

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video