Με αφορμή τις διαρροές περί της επαναφοράς του θέματος της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είναι αδιανόητο, μετά από τόσες δηλώσεις και δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών περί κόκκινων γραμμών, διαρροές να επαναφέρουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών, με πρόταση, για ακόμη μία φορά, της ελληνικής πλευράς. Ζητώ να γίνει άμεσα από την κυβέρνηση η σαφής, κατηγορηματική και χωρίς παρερμηνείες διάψευση των διαρροών αυτών».
Πλήρης αντίθεση του τουριστικού κλάδου στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ
Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Ε. Πολλάλης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, Α’ Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Σύμβουλος Διοικούσας Επιτροπής Ξ.Ε.Ε., υπογραμμίζει:
" Καταστροφικά και συγκεχυμένα σενάρια, για αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13/% και ενδεχομένως στο 23%, ακούστηκαν από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, σε δήλωσή του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος, για ακόμη μια φορά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις και τακτικές επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στον Ελληνικό Τουρισμό, πλήττοντας έτσι καίρια την ανταγωνιστικότητά του, ενώ παράλληλα συντηρείται ένα πρωτόγνωρο κλίμα αβεβαιότητας και επιχειρηματικής ανασφάλειας.
Το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε ότι θα στηρίξει το διαπραγματευτικό έργο της Κυβέρνησης, κάνοντας αποδεκτή μια αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή πέριξ του 10%, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ο συντελεστής της εστίασης στα ίδια επίπεδα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο τουρισμός αποτελεί το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτει η πατρίδα μας, που με καθορισμένους στόχους και ενέργειες κάλλιστα μπορεί να λειτουργήσει ως το μέσον για την έξοδο από την κρίση.
Μια πιθανή αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στον τουρισμό, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, την αισθητή υποχώρηση του ΑΕΠ της χώρας, τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τη μείωση της απασχόλησης καθώς επίσης και την αύξηση της φοροδιαφυγής. Τη μεγαλύτερη οικονομική βλάβη θα την υποστούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μοιραία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Στο πλαίσιο της οικοδόμησης μια νέας σχέσης οικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης με τις διεθνείς τουριστικές αγορές, ο τουριστικός κλάδος απευθύνει κραυγή αγωνίας προς την Κυβέρνηση και εκφράζει ρητά και κατηγορηματικά την πλήρη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τόσο στη διαμονή όσο και στην εστίαση".
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου