Σημαντικές αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα (Ν.3588/2007) που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της προπτωχευτικής αλλά και της πτωχευτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή.
Οι βασικές τροποποιήσεις περιλαμβάνουν τη διαδικασία αναγγελίας και επαλήθευσης απαιτήσεων, στις προϋποθέσεις υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης, στους όρους της ειδικής εκκαθάρισης καθώς και στην αντιστοίχιση των γενικών προνομίων και της συρροής προνομίων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη λεγόμενη “διαδικασία εξυγίανσης” των επιχειρήσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της αγοράς.
Μια από τις σημαντικότερες τροποποιήσεις είναι ότι στο άρθρο 99 παράγραφος 1 που προβλέπει το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής, θα μπορούν να μπουν όχι μόνο οφειλέτες που βρίσκονται σε κατάσταση παρούσας ή επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμών, αλλά και εκείνες οι επιχειρήσεις που απλώς αντιμετωπίζουν πιθανότητα αφερεγγυότητας η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νόμου.
Πρακτικά δηλαδή υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους σε διαδικασία εξυγίανσης.
Επιπλέον μια εταιρεία θα μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτημα υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης μετά από 3 χρόνια αντί για 5 που προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης μεταξύ πιστωτών και οφειλετών δεν θα απαιτεί πλέον ούτε τη γνώμη εμπειρογνώμονα ως προς τη συνδρομή του κριτηρίου βιωσιμότητας ούτε και τη σχετική πιθανολόγηση του δικαστηρίου, παρά μόνο των πιστωτών, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.
Ρυθμίσεις διευκόλυνσης προβλέπονται και για τη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία που προβλέπεται στο άρθρο 106 ια. Το πεδίο εφαρμογής του διευρύνεται ώστε να καλύπτει κάθε οφειλέτη νομικό πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια του άρθρου 3 του Πτωχευτικού Κώδικα (μόνιμη παύση πληρωμών). Το αίτημα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή πιστωτές οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των συνολικών απαιτήσεων.
Η συζήτηση ορίζεται εντός 20 ημερών από την αίτηση και απόφαση εκδίδεται εντός 1 μήνα από το δικαστήριο. Επίσης καταργείται η προϋπόθεση να υπάρχει αξιόχρεος επενδυτής που να ενδιαφέρεται για την αγορά του ενεργητικού της επιχείρησης, ενώ προβλέπεται μεταξύ άλλων ο διορισμός εκκαθαριστή κατά τα πρότυπα της Ειδικής διαχείρισης του νόμου Δένδια (4307/2014)
Αλλαγές επέρχονται και στα προνόμια της πτώχευσης, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις πρόσφατες ρυθμίσεις των άρθρων 975 και 977 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Από 1.1.2016 επίσης, οι προβλεπόμενες στον πτωχευτικό κώδικα αρμοδιότητες του συνδίκου, του μεσολαβητή, του ειδικού εντολοδόχου και του ειδικού εκκαθαριστή ασκούνται από φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, το οποίο έπειτα από καταχώρηση σε επαγγελματικό μητρώο, έχει δικαίωμα να ασκεί το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας.
Με άλλη τροποποίηση η περίοδος απαλλαγής φυσικών προσώπων από χρέη τά την πτώχευση μειώνεται σε τρία από δέκα χρόνια. Επίσης η προθεσμία της αναγγελίας των απαιτήσεων των πιστωτών μειώνεται από 3 σε 1 μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης πτώχευσης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Πηγή:capital.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου