Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο “Πολιτιστικά Λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα Μεσαιωνικά - Σύγχρονα Δίκτυα”, το οποίο διοργανώθηκε από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου στη διάρκεια “πολιτιστικής κρουαζιέρας”.
Συμπληρώνοντας δύο χρόνια επιτυχούς υλοποίησης του έργου “ΛΙΜΗΝ: Πολιτιστικά Λιμάνια από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα”, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε “εν πλω” σε κρουαζιέρα που ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά και διασχίζοντας το Αιγαίο έπλευσε μέσα από τον Βόσπορο στη Μαύρη Θάλασσα και περνώντας από την Κωστάντζα και τη Βάρνα κατάληξε στην Κωνσταντινούπολη.
Tο έργο ΛΙΜΗΝ συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2007-2013” και εθνικούς πόρους και συντονίζεται από το ΕΚΒΜΜ.
Συνεργάζονται σε αυτό ως εταίροι 7 φορείς από 6 χώρες: το Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο Koç της Κωνσταντινούπολης (Τουρκία), ο Δήμος Καβάλας, (Ελλάδα), το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κωστάντζα (Ρουμανία), το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Οδησσού, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για τη Γεωργιανή Τέχνη και Κληρονομιά “G. Chubinashvili” (Γεωργία) και ο Δήμος Βάρνας (Βουλγαρία).
Συνεπικουρούν και στηρίζουν κάθε δραστηριότητα και προσπάθεια, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του ΟΣΕΠ (BSEC Business Council), η Ένωση Λιμένων της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας (BASPA - Black and Azov Seas Ports Association) και η “Διεθνής Λέσχη Μαύρης Θάλασσας” (International Black Sea Club).
Το Συμπόσιο άνοιξε τις εργασίες του στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά στις 21 Αυγούστου με τα εγκαίνια της έκθεσης “Ωδή στη Θάλασσα” με έργα σύγχρονης τέχνης από τους φοιτητές των εργαστηρίων Ζωγραφικής και Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το Συμπόσιο είχε ως στόχο να συζητήσει εκτενώς για την πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτιστικό τουρισμό στις περιοχές του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας.
Οι διοργανωτές έφεραν κοντά ειδικούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, του πολιτιστικού τουρισμού, των πολιτιστικών διαδρομών, της ιστορίας και οικολογίας των παράκτιων περιοχών της περιοχής. Συμμετείχαν περίπου 100 εξέχοντες προσκεκλημένοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, επιστήμονες εξειδικευμένοι στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία αλλά και εμπειρογνώμονες από Ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες.
Στη διάρκεια του Συμποσίου 60 ομιλητές από όλες τις χώρες παρουσίασαν έρευνες πεδίου, καλές πρακτικές, ιδέες και σχέδιά τους σε σχέση με την ανάδειξη (πολιτιστική και τουριστική) των πόλεων-λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας αλλά και κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων σε σχέση με την ανάπτυξη των περιοχών.
Τα πρακτικά του Συμποσίου αναμένονται να εκδοθούν τον Νοέμβριο του 2015. Κύριο μέλημα του Συμποσίου, όπως και του έργου ΛΙΜΗΝ, ήταν ο θεσμός του “Πολιτιστικού Λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας” και οι συνθήκες για την πιλοτική λειτουργία και εγκαθίδρυσή του. Η καθιέρωση του νέου και πολλά υποσχόμενου αυτού θεσμού, σκοπό έχει να συνδέσει την περιοχή του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας με όρους πολιτιστικούς και να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια κινητοποίησης στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού.
Το Συμπόσιο έκλεισε στην Κωνσταντινούπολη την 28η Αυγούστου με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «3 Θάλασσες, 7 Λιμάνια: Πολιτιστικές Διαδρομές από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα», που πραγματοποιήθηκε στον ιδιαίτερο χώρο του Μουσείου του Koç.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου