Το Μegaron Plus υποδέχεται την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, τον κορυφαίο καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Dani Rodrik [Ντάνι Ρόντρικ], ο οποίος θα παρουσιάσει την ομιλία «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις: Διδάγματα από Εμπειρίες άλλων χωρών».
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα Αναπτυξιακών Διαλέξεων «Kapuscinski» (Kapuscinski Development Lectures) και είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η βραδιά θα αρχίσει (ώρα 6 μ.μ.) με χαιρετισμό που θα απευθύνουν ο Ιωάννης Μάνος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Monika Ekstrom (Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα), η Katarzyna Czaplicka (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών-UNDP), ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (INEΡΠΟΣΤ).
Ακολουθούν η παρουσίαση του καθηγητή Dani Rodrik από τον Παναγιώτη Πετράκη, συντονιστή της εκδήλωσης και καθηγητή Οικονομικών και διευθυντή του Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, και στις 6:30 μ.μ. η διάλεξη του καθηγητή Dani Rodrik.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να υποβάλει τις ερωτήσεις του από τις 7:30 μ.μ. και μετά.
Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4:30 μ.μ. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση.
Στο σημείωμά του για τη διάλεξή του στο Μέγαρο, ο καθηγητής Dani Rodrik… … αναφέρει: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ελλάδα, καθώς θεωρούνται αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναθέρμανση της οικονομίας. Η συζήτηση σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχει βασισθεί πάνω σε παραδοσιακές θεωρητικές προσεγγίσεις και βασικές οικονομικές αρχές. Στη Λατινική Αμερική, την Ασία και σε ανεπτυγμένες χώρες, όμως, υπάρχει πλούσια εμπειρία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σπανίως αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης, παρόλο που από αυτήν μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την αποτελεσματική άσκηση πολιτικής. Ο καθηγητής Dani Rodrik [Nτάνι Ρόντρικ] θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στις αρχές και στα διδάγματα που προκύπτουν από τις εμπειρίες αυτές και που μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για έναν «οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων» σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Οι βασικές αυτές αρχές αφορούν:
• σε ειδικότερα –οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά– χαρακτηριστικά κάθε χώρας καθώς οι επιθυμητές μεταρρυθμίσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα,
• στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων και μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων αναπτυξιακών εμπλοκών,
• στην επιλογή βέλτιστων εναλλακτικών, καθώς κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα και, τέλος,
• στον βαθμό αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων ρυθμίσεων καθώς οι θεσμοί και τα μέτρα κρίνονται στην πράξη και όχι στη θεωρία».
Ο Dani Rodrik είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας στη Σχολή Διακυβέρνησης «Τζον Κένεντι» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Ford Foundation Professor, John F. Kennedy School of Government, Harvard University) στο οποίο επέστρεψε τον Ιούλιο του 2015, ύστερα από διετή θητεία στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, όπου κατείχε την έδρα Albert O. Hirchman.
Παράλληλα είναι επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics (Centennial Professor, LSE 2013-2016). Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα παγκοσμιοποίησης, οικονομικής ανάπτυξης και πολιτικής οικονομίας.
Ο Ντάνι Ρόντρικ, μεταξύ άλλων, είναι μέλος του Εθνικού Κέντρου Οικονομικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών (National Bureau of Economic Research), του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στο Λονδίνο (Centre for Economic Policy Research) και του Κέντρου για τη Διεθνή Ανάπτυξη (Center for Global Development).
Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβείων, όπως το βραβείο Albert O. Hirchman του Ερευνητικού Συμβουλίου Κοινωνικών Επιστημών (Social Science Research Council) των ΗΠΑ. Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Οικονομικής (International Economic Association). Το τελευταίο του βιβλίο –αναμένεται να εκδοθεί το 2015– έχει τίτλο Economics Rules: The Rights and Wrongs of the Dismal Science.
Το βιβλίο του The Globalization Paradox (Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης, Εκδόσεις Κριτική, 2012) μεταφράστηκε σε 12 γλώσσες. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί εκτενώς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Τhe American Economic Review, Quarterly Journal of Economics, Journal of Political Economy, Journal of Economic Growth, Journal of International Economics, Journal of Development Economics κ.ά.). Επιπλέον, είναι ο συγγραφέας των βιβλίων One Economics, Many Recipes: Globalization, Institutions, and Economic Growth (2007), The New Global Economy and Developing Countries: Making Openness Work (1999) και Has Globalization Gone Too Far? (1997).
Ο Ντάνι Ρόντρικ είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημίου Πρίνστον και πτυχίου (με διάκριση summa cum laude) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου