Τα προβλήματα του ξενοδοχειακού κλάδου στη Ρόδο απασχόλησαν διεξοδικώς την προχθεσινοβραδυνή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Με την έναρξη των εργασιών η γενική συνέλευση των ξενοδόχων εξέλεξε ομοφώνως ως πρόεδρο της συνεδρίασης τον κ. Κ. Κωνσταντινίδη και ακολούθως ενέκρινε την έκθεση ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης του έτους 2014, τον οικονομικό απολογισμό του ίδιου έτους και τον προϋπολογισμό του 2015, που παρουσιάστηκαν από τον ταμία του διοικητικού συμβουλίου κ. Μ. Μαρκόπουλο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία και το οριστικό ισοζύγιο Δεκεμβρίου 2014 η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου έκλεισε τη διαχείρισή της με πλεόνασμα 9.904,68 ευρώ, ενώ διατέθηκαν σε λειτουργικές δαπάνες 273.216,70 ευρώ.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός ότι υφίστανται ανεξόφλητες συνδρομές μελών, ενώ αναπτύχθηκε προβληματισμός για τα μέτρα, που θα πρέπει να λάβει η Ενωση για την είσπραξή τους.
Επιπλέον εγκρίθηκε νέος εξορθολογισμένος τρόπος είσπραξης των συνδρομών των ξενοδόχων στην Ενωση με κριτήριο κυρίως τη δυναμική του κάθε ξενοδοχείου.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό αυτός εμφανίζεται αυξημένος κατά 58.000 ευρώ στα έξοδα και η διαφορά, όπως τονίστηκε, αναμένεται να καλυφθεί, από την αποπληρωμή αμοιβών προσωπικού στα ταξιδιωτικά γραφεία του αεροδρομίου και της πόλης από τον Δήμο Ρόδου.
Η γενική συνέλευση των ξενοδόχων ψήφισε εξάλλου και την έκθεση πεπραγμένων ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα όσα εξέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Αντώνης Καμπουράκης.
O κ. Καμπουράκης έκανε λόγο για «Αρμαγεδδώνα» στον κλάδο, εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, του μεταναστευτικού και της φορολογικής πολιτικής. Μίλησε για χαράτσωμα με καταιγιστικούς ρυθμούς, για προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και για υπερφορολόγηση, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα πρέπει να αναμένεται κι άλλο τσουνάμι μέτρων.
«Το περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε θυμίζει κινούμενη άμμο ενώ οι ξενοδόχοι αναπνέουν με το καλαμάκι», τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ., επισημαίνοντας ότι κύριο μέλημα το κλάδου είναι η εκτίμηση και η στάθμιση των κινδύνων. Τόνισε ότι υφίστανται συστημικοί κίνδυνοι από το οικονομικό περιβάλλον και επεσήμανε την ανάγκη για εθνική γραμμή πλεύσης προκειμένου να προστατευτεί η ανταγωνιστικότητα. Αναφέρθηκε διεξοδικώς στα προβλήματα που δημιουργεί στην τουριστική αγορά το «sharing ecomony» αλλά και σε άλλα που δημιουργεί η εκστρατεία δυσφήμισης των ξενοδόχων από δημοσιεύματα που τους εμφανίζουν να «πίνουν το αίμα» των εργαζομένων. Μίλησε πάντως για την ανάγκη να υπάρξει εργασιακή ειρήνη και ενότητα. Εκτίμησε παραπέρα ότι τοπικοί παράγοντες κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα του κλάδου και θεωρούν τους ξενοδόχους ως «αγελάδες προς άρμεγμα». Εξήγησε ότι η Ενωση έδειξε διάθεση συνεργασίας και υιοθέτησε τον γόνιμο διάλογο ως διαπραγματευτικό της εργαλείο σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους, επισημαίνοντας παραπέρα ότι υπήρξαν περιπτώσεις που επικράτησαν εμμονές και ιδεοληψίες.
Ο κ. Καμπουράκης τάχθηκε υπέρ της προτάσεως για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, προσθέτοντας παραπέρα ότι εξαιτίας της έλλειψης Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Ελλάδα δεν είναι αισιόδοξος για την έκβαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί για την ακύρωση του νόμου. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα χρηματοδότησης του ΠΡΟΤΟΥΡ και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ενωση για τη δημιουργία και λειτουργία αναπτυξιακής εταιρείας για την αναπλήρωση του κενού, ο κ. Καμπουράκης ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός, τονίζοντας μάλιστα ότι θα επιχειρηθεί η χρηματοδότηση δράσεων μέσω επιχορηγήσεων από το ΕΣΠΑ αλλά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η γενική συνέλευση ψήφισε εξάλλου τροποποίηση στο καταστατικό της που επιτρέπει στη διοίκηση να είναι περισσότερο ευέλικτη σε θέματα που αφορούν δράσεις προβολής και διαφήμισης μέχρι και σε παράστασή της ενώπιον δικαστηρίων για την διεκδίκηση των δικαίων των ξενοδόχων. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ θα συνεχίσει να υπάρχει και τόνισε ότι δίνεται ήδη έμφαση στην παρουσία της περιοχής μας στην έκθεση της Μόσχας. O κ. Κωνσταντινίδης μίλησε για την προσφυγή που έχει ασκήσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αλλά και για τους κινδύνους που επιφυλάσσει στην ξενοδοχία το σύστημα “Sharing Economy” τονίζοντας ότι υφίσταται πλέον αθέμιτος ανταγωνισμός από την διακίνηση μαύρου χρήματος από ιδιοκτήτες σπιτιών, που επιλέγουν να τα μισθώνουν σε τουρίστες. Ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο ΣΕΤΕ έχει αναθέσει στην εταιρεία Pricewaterhoopers την διενέργεια μελέτης για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο κι ότι στο σχέδιο περιλαμβάνεται σε πρώτη φάση το νησί της Ρόδου. Επεσήμανε επίσης, εξάλλου, ότι υφίσταται ανάγκη για τον εξορθολογισμό του τρόπου καταβολής των συνδρομών των μελών και είπε ότι ο νέος τρόπος, που προτείνει το συμβούλιο, είναι ο πλέον δίκαιος και ενδεδειγμένος.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ. κ. Βασίλης Μηναΐδης κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος Ρόδου δεν έχει πόρους, γεγονός που δημιουργεί με αλυσιδωτές αντιδράσεις προβλήματα στο σύνολο σχεδόν της τοπικής αγοράς.
Στάθηκε κατά της κατάργησης του ΔΗΦΟΔΩ εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι θα αντικατασταθεί με άλλους φόρους, ενώ τόνισε ότι υπήρχε ανάγκη εκσυγχρονισμού του φόρου, που όμως δεν έγινε.
Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση επεσήμανε ότι η Τουρκία εξαιτίας των προβλημάτων της με την Ρωσία πρόκειται να ρίξει τις τιμές, στρεφόμενη προς άλλες αγορές και απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις διαπραγματεύσεις με τους tour operators καθώς, όπως τόνισε, το ζητούμενο δεν είναι να έχουν μόνο πληρότητα αλλά και να εξασφαλίζουν επαρκή έσοδα από τους τουρίστες, που φιλοξενούν για να καλύπτουν τα έξοδά τους και να εξασφαλίζουν κέρδη. «Ζημιωμένοι είναι οι γεμάτοι με μικρές τιμές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηναΐδης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν πληρότητα αλλά κινδυνεύουν με κλείσιμο. Εξέφρασε εξάλλου την επιθυμία να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των μελών της Ενωσης για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν.
Ο κ. Μηναΐδης εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον του ΠΡΟΤΟΥΡ εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Ρόδου, ζήτησε να υπάρξει στήριξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παραπέρα ζήτησε από τα μέλη να είναι συνεπή στην καταβολή της εισφοράς τους στην Ενωση προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πρόσθετη επιβάρυνση που αναμένεται.
Τόνισε μάλιστα ότι όσοι δεν πληρώνουν δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα πρέπει να διαπραγματεύονται μόνοι τους με τους υπαλλήλους τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ζήτησε από το συμβούλιο να λάβει θέση στο θέμα των κόκκινων δανείων και να διατρανώσει την αντίθεσή του στην πώλησή τους σε ξένα κερδοσκοπικά funds.
Εξέφρασε επίσης τους φόβους του για την επικείμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και μίλησε για τους κινδύνους που προκαλεί η αύξηση κατά 10% στα έξοδα των ξενοδόχων σε Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη εξαιτίας των αυξήσεων του ΦΠΑ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη συχνής επικοινωνίας και κοινών δράσεων μεταξύ των φορέων του τουριστικού κλάδου και στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφήμισης, ενώ εξέφρασε τους φόβους του για το μέλλον του ΠΡΟΤΟΥΡ.
Πηγή:www.dimokratiki.gr
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου