ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου

Το Πήλιο είναι ανεξάντλητο, και η ομορφιά των χωριών του παροιμιώδης. Τα πέντε χωριά που ακολουθούν είναι, σύμφωνα με το in2life.gr, τα ομορφότερα της περιοχής. Για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Τσαγκαράδα



Το πρώτο χωριό που έρχεται στο μυαλό του περισσότερου κόσμου ως «το ομορφότερο του Πηλίου», μπορεί να μην είναι αυτό που θα λέγαμε μυστικό ησυχαστήριο. Έχει έναν ρομαντικό ξενώνα κάθε τρία μέτρα και είναι κάθε Σαββατοκύριακο πλημμυρισμένη από ζευγαράκια που συρρέουν σε λαϊκό προσκύνημα. Υπάρχει, όμως, ένας πολύ καλός λόγος γι’ αυτό, κι αυτός είναι ότι η Τσαγκαράδα (ό,τι και αν της προσάπτεις για την υπερπροβολή της) είναι υπέροχη. Ατμοσφαιρικά αρχοντικά στολίζουν τα πετρόχτιστα καλντερίμια της, αιωνόβια πλατάνια σκεπάζουν την πλατεία της, τρεχούμενα νερά προσφέρουν το ιδανικό πηλιορείτικο soundtrack. Και στην άκρη όλων αυτών, σαν κορνίζα για ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου, ξεκινά ένα παραμυθένιο δάσος στρωμένο με χρυσαφιά φύλλα που θα απολάμβανες να πατάς αν δεν φοβόσουν ότι ο θόρυβός τους θα ξυπνήσει τις νεράιδες.

Μηλιές



Ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα πηλιορείτικα χωριά πολύ κόσμου, οι Μηλιές μπορεί να μην είναι γεμάτες κουκλίστικα αρχοντικά –λίγα επιβίωσαν από την φωτιά του 1943– είναι όμως ένα χωριό σωστό μουσείο, που δε χορταίνεις να βολτάρεις. Οι περίτεχνες κρήνες του αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, ο παλιός σταθμός του τραίνου που το λέγαμε Μουντζούρη και η εντυπωσιακή γέφυρά του φέρουν τη βαριά υπογραφή του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, πατέρα του γνωστού ζωγράφου, και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών φιλοξενεί στο συγκλονιστικό της κτίριο 1.600 βιβλία που τυπώθηκαν από το 1497 έως το 1899. Κι αφού θα ξεκινήσετε το sightseeing (το ίδιο το χωριό σας παρασύρει, κι ας μην είστε ιδιαίτερα ιστοριοδίφες) κάντε μια στάση και στην εκκλησία των Ταξιαρχών, για να ρίξετε μια ματιά στις τουλάχιστον εντυπωσιακές –αν όχι και λίγο αιρετικές– τοιχογραφίες του 17ου αιώνα που τη στολίζουν.

Βυζίτσα




Αν ρίχνατε μια ματιά σε όλα τα χωριά του Πηλίου, για να διαλέξετε ένα και να το ανακηρύξετε διατηρητέο, ποιο θα ήταν αυτό; Ο ΕΟΤ πάντως ενέταξε πρώτη τη Βυζίτσα στο πρόγραμμα αποκατάστασης και διατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα αρχοντικά της είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερα ολόκληρου του Πηλίου, και τα λιθόκτιστα καλντερίμια της σε προκαλούν να χαθείς στο λαβύρινθό τους με τις ώρες, σταματώντας ξανά και ξανά για να θαυμάσεις άλλο ένα κατάλευκο αρχοντικό με καφετιά σκεπή, να φωτογραφίσεις άλλο ένα σκαλιστό μπαλκόνι, να περιεργαστείς άλλη μια εντυπωσιακή είσοδο. Όταν κουραστούμε, πιάνουμε τραπεζάκι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο – σήμα κατατεθέν του χωριού στην πλατεία, για ελληνικό καφεδάκι ψημένο στη χόβολη ή ντόπιο τσίπουρο και μεζεδάκια.

Άγιος Λαυρέντιος



Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν το μυστικό που κρατούσαν επτασφράγιστο οι πιο φανατικοί… Πηλιόφιλοι. Με κάποιο μαγικό τρόπο κατάφερε να διαρρεύσει, και πλέον είναι ξακουστό ως ένα από τα –αντικειμενικά– ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Κρυμμένα πίσω από καστανιές και αγριοκερασιές, τα φαντασμαγορικά αρχοντικά του στολίζουν τα λιθόστρωτα δρομάκια του, σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ολόκληρο το Πήλιο σε μικρογραφία. Για ένα μίνι μάθημα αρχιτεκτονικής, αναζητήστε τα τρία διασημότερα αρχοντικά του χωριού: του Γκλαβάνη, με τα εμφανή ανατολίτικα στοιχεία, του Παπαθανασίου, με τα νεοκλασικά χαρακτηριστικά, και του Κανταρτζή, με τα τοξωτά παράθυρα.

Ζαγορά



Αν την βλέπατε μόνο σε φωτογραφίες, μαζί με τα άλλα τέσσερα χωριά της λίστας μας, πιθανότατα θα την απορρίπτατε ως το λιγότερο όμορφο απ’ όλα. Ίσως, μάλιστα, να βάζατε στη θέση της, για να συμπληρωθεί το top-5, κάποιο άλλο από τα «δυνατά χαρτιά» του Πηλίου, όπως την Πορταριά ή τη Μακρινίτσα. Η Ζαγορά, όμως, έχει την απόλυτη γοητεία του πιο αυθεντικά ζωντανού χωριού του Πηλίου. Μπορεί να μην είναι καρτποσταλική (αν και έχει το μερίδιό της σε εντυπωσιακά αρχοντικά και αιωνόβια πλατάνια) και να μην είναι πνιγμένη στους ρομαντικούς ξενώνες και τους επισκέπτες με τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας. Δεν τα χρειάζεται, άλλωστε, όλα αυτά –έχει τον παλμό της, την ολόδική της ατμόσφαιρα, κι εκείνη την αίσθηση που αποπνέει ότι εδώ είναι ένα χωριό που το ζεις, όχι που το βλέπεις. Αν, ωστόσο, επιμένετε για αξιοθέατα, ούτε αυτά θα σας λείψουν: Το Ελληνομουσείο, στο δρόμο προς το Χορευτό, είναι το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου, κι είχε για μαθητή μεταξύ άλλων τον Ρήγα Φεραίο. Και η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, φιλοξενεί στα ράφια της περί τους 3.000 τόμους, χάρτες και έγγραφα του 17ου και 18ου αιώνα.
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Ταξίδια

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video