ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Το Μεσολόγγι της ιστορίας και της τέχνης

Η γενναία αντίσταση των κατοίκων του Μεσολογγίου στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η πολιορκία των ετών 1825-1826 και, τελικά, η ηρωική Έξοδος (10 Απριλίου 1826) αποτελούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το Μεσολόγγι, που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της Στερεάς κατά το 17ο και το 18ο αιώνα, αποτέλεσε μετά την κήρυξη της Επανάστασης (20 Μαΐου 1821) πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο υπό τους Μαυροκορδάτο (πρόεδρο της Γερουσίας), Μάρκο Μπότσαρη (στρατιωτικό αρχηγό), Δημήτριο Μακρή, Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα κ.ά. Η πόλη οχυρώθηκε αμέσως και κατάφερε να αντισταθεί στην επίθεση του Γιουσούφ πασά, τον Ιούνιο του 1822. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε δίμηνη πολιορκία της πόλης από δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή, η οποία απέβη άκαρπη, καθώς οι γενναίοι Μεσολογγίτες υποστηρίχτηκαν στον αγώνα τους από τον υδραίικο στόλο και Πελοποννησίους.

Ενόψει νέας πολιορκίας, το Μεσολόγγι ενισχύθηκε με μεγάλη τάφρο και άλλα οχυρωματικά έργα (πυροβολεία κ.ά.) υπό την καθοδήγηση των γηγενών αρχηγών και του λόρδου Βύρωνος. Η δεύτερη πολιορκία άρχισε με την επίθεση του Κιουταχή, που εκδηλώθηκε στις 15 Απριλίου του 1825, κατέληξε δε στη θρυλική Έξοδο της 10ης Απριλίου του 1826. Από ένα σύνολο 9.000 περίπου ατόμων που έλαβαν μέρος στην Έξοδο (οι μάχιμοι, που είχαν διαιρεθεί σε τρία τμήματα, με επικεφαλής τους Νότη Μπότσαρη, Κίτσο Τζαβέλλα και Δημήτριο Μακρή, ανέρχονταν σε 3.000) διασώθηκαν μόνον 1.800.
Ο Κήπος των Ηρώων (πανελλήνιο προσκύνημα, που ιδρύθηκε το 1829, κατόπιν αποφάσεως του Ιωάννη Καποδίστρια, και εγκαινιάστηκε το 1838), το τείχος με την ιστορική πύλη (κατασκευάστηκε το 1832 στα ίχνη του «φράχτη» - προχώματος της πολιορκίας), το μνημείο στη θέση του σπιτιού όπου απεβίωσε ο λόρδος Βύρων, η ιστορική θέση του Ανεμόμυλου, η στήλη Μάγερ (στη μνήμη του Ιωάννη - Ιακώβου Μάγερ, ελβετού φιλέλληνα και εκδότη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά») συνδέονται με ονόματα και γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Η πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησαν πίσω τους οι αγωνιστές της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου (έτσι χαρακτηρίστηκε το 1937) είναι διαχρονικά συνυφασμένη με την ιδιαίτερα αξιόλογη πολιτική και πνευματική δραστηριότητα των Μεσολογγιτών. Από την ιστορική πόλη κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης, Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, ο ποιητής και πεζογράφος Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο λογοτέχνης και εκπαιδευτικός Αντώνης Τραυλαντώνης.

Στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης - Πινακοθήκη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που στεγάζεται στο παλαιό δημαρχείο (πλατεία Μάρκου Μπότσαρη), εκτίθενται πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών και την Έξοδο, προσωπογραφίες ελλήνων οπλαρχηγών και φιλελλήνων, χάρτες, γκραβούρες, παραδοσιακές ενδυμασίες, όπλα, νομίσματα, μετάλλια, προτομές των πρωθυπουργών από το Μεσολόγγι, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνα, καθώς και εικόνες από τα δύο ταξίδια του ποιητή στην Ελλάδα.

Εξάλλου, στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», που στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αιώνα (ιστορικό κέντρο Μεσολογγίου, οδός Αθανασίου Ραζή-Κότσικα 25) και περιλαμβάνει μουσειακή συλλογή και πινακοθήκη, εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αρχαία αντικείμενα και νομίσματα, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα 18ου και 19ου αιώνα, ενδυμασίες, ιστορικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821, λιθογραφίες και ξυλογραφίες του λόρδου Βύρωνα, σπάνιες εκδόσεις και γκραβούρες 17ου-19ου αιώνα, χαρακτικά, γλυπτά και πίνακες, που χρονολογούνται από το 1865 έως τις μέρες μας. Στη «Διέξοδο» πραγματοποιούνται διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικά συμπόσια και άλλες εκδηλώσεις λόγου, τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού.

Στο κτίριο της «Διεξόδου» γεννήθηκε και έζησε ο στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας (1798-1826), γενικός αρχηγός των «εξοδιτών» (φρουράς των Μεσολογγιτών), που έπεσε ηρωικά μαχόμενος τη νύχτα της Εξόδου (10 Απριλίου 1826), στην προσπάθειά του να σώσει τα γυναικόπαιδα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μουσειακοί χώροι στις πατρογονικές οικίες Κωστή Παλαμά (προσωπικά αντικείμενα του ποιητή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό) και Τρικούπη (προσωπικά αντικείμενα του Χαρίλαου Τρικούπη, μετάλλια, βραβεία, έγγραφα, προσωπογραφίες και φωτογραφικό υλικό της οικογένειας).

Τέλος, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, που ιδρύθηκε το 1996 και στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτίριο του 1829 (οδός Κων. Τρικούπη 2), περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα. Επίσης, συλλογή χαρακτικών εμπνευσμένων από την Ελληνική Επανάσταση, χαρακτικά ξένων καλλιτεχνών που απεικονίζουν το Μεσολόγγι επί Τουρκοκρατίας και συλλογή ελληνικού χαρτονομίσματος. Η Πινακοθήκη διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη, διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και αναπτύσσει σπουδαία εκδοτική δραστηριότητα.

Μεσολόγγι: η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, απλωμένη ανάμεσα στις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου, εντυπωσιάζει όσους τη γνωρίζουν με τα ιστορικά μνημεία της, την έντονη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των κατοίκων της, τη φημισμένη λιμνοθάλασσα με τον οικισμό της Τουρλίδας, τα νόστιμα ψάρια και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video