ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ... ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ



ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΗΣΙ

Η Λέσβος, το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, είναι τόπος μαγευτικός που σε προκαλεί να τον εξερευνήσεις. Με την αρχοντική Μυτιλήνη για πρωτεύουσα και πλήθος -μοναδικής ομορφιάς οικισμών- με τις δραματικές εναλλαγές του φυσικού τοπίου, τους υδροβιότοπους και τα νερά της, τον ανεξάντλητο αρχαιολογικό πλούτο, τις τεράστιες παραλίες της, τις ιαματικές πηγές και τον πλούσιο πολιτισμό, τα μουσεία αλλά και τα γραφικά ουζερί, το νησί είναι μια ατελείωτη περιπέτεια και ανακάλυψη για τον επισκέπτη.



Το νησί της Λέσβου ήταν η πατρίδα ορισμένων από τα πνευματικά «τέρατα» του ελληνικού πολιτισμού, όπως η ποιήτρια Σαπφώ, ο κιθαρωδός Αρίωνας, ο Θεόφραστος, ο Εφταλιώτης, ο Μυριβήλης, ο Βενέζης, ο Κόντογλου, ο Πανσέληνος, ο Ιακωβίδης, ο Θεόφιλος, ο Ελύτης.




Μεγάλο νησί με πλούσια ιστορία και παράδοση, η Λέσβος έχει να δείξει πανέμορφους οικισμούς και χωριά που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Ο μοναδικός Μόλυβος, είναι κατά γενική ομολογία από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας, με τα δαιδαλώδη λιθόστρωμα δρομάκια και τα πετρόχτιστα αρχοντικά αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου κάτω από τη σκιά του επιβλητικού κάστρου του. Στο δυτικό τμήμα του νησιού η πατρίδα της Σαπφούς, Ερεσός, εντυπωσιάζει με τη γιγάντια (2 χλμ) παραλία της, την πλούσια φύση αλλά και το πανέμορφο σχολείο Θεοφράστειο. Στο Σιγρί εκτός από το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος, θα δείτε το Οθωμανικό κάστρο αλλά και το νησάκι Νησιώπη στο οποίο μπορείτε να πάτε με καραβάκι για να θαυμάσετε τον Φάρο, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και τους απολιθωμένους κορμούς που κείτονται στο βυθό της θάλασσας.

Στον κόλπο Καλλονής μας περιμένει το γραφικό ψαροχώρι Βατερά, ενώ σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του όρους Όλυμπος, η πανέμορφη Αγιάσος εντυπωσιάζει με την μοναδική αρχιτεκτονική της, την πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Βασικός πόλος έλξης του χωριού το Προσκύνημα της Παναγίας με τη θαυματουργή εικόνα. Η πατρίδα του… ούζου και του σαπουνιού, το γραφικότατο λιμάνι του Πλωμαρίου ξεχωρίζει για τη ρυμοτομία του, όμορφα σοκάκια του, την μεγάλη παραλία, τα εντυπωσιακά βιομηχανικά ερείπια αλλά και τα ποτοποιεία του που παράγουν το διάσημο ουζάκι Πλωμαρίου.


ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ



Κρυμμένο στις πλαγιές στο ύψωμα Καρυές πάνω από τις Θέρμες, βρίσκεται το υποβλητικό Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του νησιού αλλά και της Ελλάδας. Την ιδιαίτερη ακτινοβολία της Μονής ενισχύει η μεγάλη πνευματική μορφή της Ηγουμένης και ακάματης συγγραφέα, Ευγενίας Κλειδαρά η οποία έχει τιμηθεί με πάνω από 400 βραβεία και μετάλλια ανάμεσα στα οποία από Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Γέηλ, της Οξφόρδης και του Πρίνστον. Σήμερα στο μεγάλο αυτό μοναστήρι μπορείτε να δείτε τον κυρίως Ναό, το Καθολικό της Ιεράς Μονής προς τιμήν του Αγίου Ραφαήλ, μια αίθουσα υποδοχής, δύο διώροφους ξενώνες, μια πινακοθήκη Ελλήνων ζωγράφων, αναψυκτήριο κι ένα εκθετήριο των βιβλίων της Ηγουμένης Ευγενίας.


ΠΑΡΚΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ



Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται στο απόμακρο Σιγρί για να θαυμάσουν ένα απαράμιλλο έργο της φύσης. Αποτέλεσμα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας του νησιού και με ηλικία από 20 εκατομμυρίων ετών, το Δάσος είναι ένας παγωμένος κόσμος υπέροχων χρωμάτων, μια εικόνα κατευθείαν από τη μακρινή εποχή του Πλειστόκαινου. Το Δάσος που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας και προστατεύεται από την UNESCO απλώνεται σε μια έκταση 286 στρεμμάτων στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες όρθιοι ή πεσμένοι κορμοί αλλά και προστατευμένοι μέσα σε ηφαιστειακά υλικά καρποί και ρίζες. Περιπλανηθείτε στη βουνοπλαγιά στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και θαυμάστε τον μεγαλύτερο στον κόσμο πεσμένο κορμό κωνοφόρου με μήκος 20 μέτρα. Στον χώρο λειτουργεί και το εξαιρετικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.


ΑΓΟΡΕΣ


Η Μυτιλήνη είναι πασίγνωστη για τα αγνά προϊόντα που παράγει. Παρθένο ελαιόλαδο, τυριά, ούζο, κρασί και μέλι. Επίσης οι τοπικοί συνεταιρισμοί γυναικών κατασκευάζουν χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κουλουράκια και βουτήματα. Στην πλακόστρωτη οδού Ερμού, στο κέντρο της πόλης, βρίσκονται τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα αλλά και η κεντρική Αγορά για φρούτα και ψαρικά. Υπέροχα γλυκά μπορείτε να βρείτε στη Μασκωτίτσα (Ερμού 16) με σπιτικές πίτες, τάρτες με μήλο, βατόμουρο ή κάστανο, ακόμη και ζεστούς λουκουμάδες. Δοκιμάστε τα περίφημα τσουρέκια της –απλά ή γεμιστά– τον κορμό σοκολάτα και την πάστα φλώρα. Στο Lesvos Shop μπορείτε να προμηθευτείτε λαδοτύρι, κριθαρένια παξιμαδάκια και άλλες παραδοσιακές λιχουδιές.

ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ


Πολυάριθμες και διαφορετικές είναι οι παραλίες της Λέσβου για όλα τα γούστα. Κοντά στην πόλη υπάρχει η οργανωμένη πλαζ Τσαμάκια και πολλές μικρές παραλίες κατά μήκος του δρόμου προς το αεροδρόμιο. Αξίζει όμως μια βουτιά στον ερημικό Άγιο Ερμογένη. Στην περιοχή της Θερμής ξεχωρίζουν οι βοτσαλωτές παραλίες Σκάλα Mυστεγνών και Σκάλα Ν. Κυδωνιών, η πλαζ Kανόνι και η παραλία στο Πετάλι. Στην περιοχή του Σιγρίου υπάρχει η ομώνυμη οργανωμένη πλαζ αλλά και η ερημική Φανερωμένη, ενώ στην Άντισσα ξεχωρίζουν οι παραλίες Γαβαθά, Κάμπος και Λάψαρνα. Η Σκάλα Ερεσού με την ατελείωτη αμμουδιά της αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες του νησιού, ενώ στον Πολιχνίτο υπάρχουν οι οργανωμένες παραλίες των Bατερών, της Σκάλας Πολιχνίτου και της Nυφίδας. Στον Μόλυβο θα βρείτε την τεράστια παραλία της Εφταλούς και στον κόλπο της Γέρας προτείνεται το πανέμορφο Τάρτι.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Απλωμένη αμφιθεατρικά πάνω σε επτά λόφους, η Μυτιλήνη είναι μια νησιωτική μητρόπολη με έντονη πνευματική και εμπορική κίνηση καθώς φιλοξενεί μεταξύ άλλων την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και σημαντικότατα μουσεία μοναδικά στον ελλαδικό χώρο. Περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης, προς τη συνοικία που ονομάζεται «Σουράδα», μπορεί κανείς να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά του 19ου αιώνα που ζωντανεύουν εικόνες από άλλες εποχές. Η πλακόστρωτη Ερμού αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης ενώ στην προκυμαία συγκεντρώνονται πολλά πανέμορφα αρχοντικά και καταστήματα.

ΡΩΜΑΪΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ
Σε μικρή απόσταση από τη Μυτιλήνη στην περιοχή της Μόριας, στην κατάφυτη πλαγιά ενός λόφου μπορεί κανείς να δει ένα τμήμα της εντυπωσιακής τοξοστοιχίας του ρωμαϊκού υδραγωγείου μήκους 170 μ. Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής του αρχαίου κόσμου, το υδραγωγείο κατασκευάσθηκε από τους Ρωμαίους για τη μεταφορά νερού, από τις πηγές του όρους Όλυμπος μέχρι την πόλη της Μυτιλήνης, σε διαδρομή περίπου 26 χλμ.!

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ
Το μεγαλοπρεπές κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης, μπροστά στο λιμάνι. Κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό πάνω σε αρχαία ερείπια. Σήμερα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, είναι επισκέψιμο και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.


ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στο παλιό κτίριο του Μουσείου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα (κεραμικά, νομίσματα, ψηφιδωτά, κ.λπ.) ενώ στο νέο παρουσιάζεται έκθεση για τις καθημερινές συνήθειες των κατοίκων του νησιού, από τον 7ο αιώνα έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.


ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
Σημαντικό ιστορικό οθωμανικό μνημείο του 19ου αιώνα. Είναι το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης και από τα πιο χαρακτηριστικά της εποχής αυτής στον ελλαδικό χώρο. Μετά την αναστήλωση του λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και φιλοξενεί εκδηλώσεις του δήμου.


ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
Μοναδικό στο είδος του το Ψηφιακό Μουσείο στα Χίδηρα της Λέσβου που ήταν η γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα που αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ευρεία γκάμα συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video