- Ανακοινώσεις από την ΠΟΞ και τον Σύνδεσμο Ενώσεων Ξενοδόχων Δωδεκανήσου
Συνεχίζεται η αναταραχή στο εσωτερικό της ελληνικής ξενοδοχίας, εν μέσω αντικρουόμενων φημών για επιβολή νέων φόρων στον κλάδο, αύξηση του Φ.Π.Α., κλπ, κ.λπ..
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΠΟΞ και του Συνδέσμου Ενώσεων Ξενοδόχων Δωδεκανήσου να εκδώσουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.
Στην ανακοίνωση της ΠΟΞ αναφέρεται: "Εν μέσω τουριστικής περιόδου και στη φάση κλιμάκωσης των κρατήσεων από τις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κλάδος βρίσκεται «όμηρος» μίας άκρατης σεναριολογίας σχετικά με σειρά εξεταζόμενων έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων.
Είναι ευνόητο πως οποιαδήποτε «συζήτηση» για πρόσθετες, επαχθείς επιβαρύνσεις στο ξενοδοχειακό προϊόν της χώρας ενώ τρέχει η τουριστική περίοδος, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους τους και παράλληλα, γεμίζει σύγχυση και ανασφάλεια τα εκατομμύρια ξένων πολιτών των χωρών που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό και την εθνική οικονομία.
Ιδίως, μάλιστα, όταν πιθανολογείται η εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε συγκεκριμένες, μόνον, περιοχές της χώρας ή σε μεμονωμένες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, έχει τεκμηριωθεί, βάσει μελετών, ότι η αύξηση των συντελεστών θα πλήξει δραματικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Σε μία περίοδο δε, που όλοι οι ανταγωνιστές του, εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος αγόγγυστα συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση και πρόθυμα θα συνεισφέρει περαιτέρω όπου δει, στον βαθμό που του αναλογεί. Αρκεί οι αποφάσεις που λαμβάνονται και τα μέτρα που επιβάλλονται να βασίζονται σε προσεκτική μελέτη των πραγματικών τους επιπτώσεων στην οικονομία, στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων".
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη φημολογία για νέους φόρους στη διανυκτέρευση στα νησιά, οι Πρόεδροι των Ενώσεων-μελών του Συνδέσμου Ενώσεων Ξενοδόχων Δωδεκανήσου έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
"Οι Δωδεκανήσιοι ξενοδόχοι τα τελευταία πέντε (5) χρόνια έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο το πατριωτικό καθήκον μας.
Πληρώσαμε φόρους και χαράτσια, βάλαμε χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω εισφορών, στηρίξαμε εισοδήματα, υπογράψαμε συλλογικές συμβάσεις με τους εργαζομένους μας, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης για να σταθούμε πλάι στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας.
Επιλέξαμε συνειδητά να ακολουθούμε τιμολογιακές πολιτικές στα ακραία όρια βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας, μόνο και μόνο για να «βάλουμε πλάτη» στα δύσκολα και για να αναλάβουμε, δυσανάλογο των πραγματικών αντοχών μας, μερίδιο ευθύνης, έναντι της εθνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Είναι κοινή πεποίθηση μας πως καλώς πράξαμε όσα πράξαμε και είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πρέπει όμως και να μπορούμε.
Κάθε συζήτηση για τους πρόσθετους φόρους που φαίνεται να προωθούνται, θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να επιτελούμε το πατριωτικό μας καθήκον. Διότι πρόσθετοι φόροι σημαίνουν μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και συνακόλουθα απώλεια επισκεπτών, όχι μόνο για τα νησιά μας, αλλά για τον ελληνικό τουρισμό συνολικά.
Επιπλέον, οι πρόσθετοι αυτοί φόροι, όταν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική μας ικανότητα, θα έχουν αντικειμενικά ένα και μόνον αποτέλεσμα: κατάρρευση και «λουκέτα». Φόρος πέντε (5) ευρώ ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία πολυτελείας, όταν η μέση τιμή δωματίου βρίσκεται στα 38 με 40 ευρώ, συνεπάγεται -επιπλέον της υφιστάμενης- πρόσθετη επιβάρυνση 13% επί του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών.
Στα δε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία, η πρόσθετη αυτή επιβάρυνση φθάνει και στο 17%. Είναι προφανές ότι οι ήδη «γονατισμένες» από την κρίση επιχειρήσεις μας δεν θα αντέξουν. Αν καταρρεύσει όμως ο Δωδεκανησιακός τουρισμός, θα συμπαρασύρει την τοπική οικονομία, ενδεχόμενο που θα έχει επώδυνες αλυσιδωτές επιπτώσεις συνολικά στην τουριστική, αλλά και στην εθνική οικονομία. Θα αποτελεί δε ιστορικό λάθος μια τέτοια πράξη εναντίον των νησιών μας, που εκτός των άλλων αποτελούν τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης. Θέλουμε να πιστεύουμε λοιπόν πως κανείς –παρά τις όποιες πιέσεις ασκούνται– δεν επιθυμεί και δεν θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη να οδηγήσει τον τουρισμό, την απασχόληση και την κοινωνία της Δωδεκανήσου, στα βράχια. Τέτοια μέτρα αυτή την ώρα, δεν θα σηματοδοτούν τίποτα άλλο παρά το θλιβερό χρονικό μιας προαναγγελθείσας εθνικής αυτοχειρίας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κώ Κωνσταντίνα Σβύνου
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καρπάθου Ηλίας Αλεξίου
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου Νίκος Τσαγκάρης
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάτμου Άννα Ρωμαίου
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέρου και Λειψών Μανώλης Μαθιουδάκης
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων & Καταλυμάτων Σύμης Μανώλης Μωράρης".
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου