ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Επιστολή Ανδρεάδη σε Ρέτσο και Μπρεντάνο για ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών στα συμβόλαια


Με επείγουσα επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, προς τους Προέδρους ΠΟΞ και ΣΕΕΔΔΕ, κ.κ. Γ. Ρέτσο και Κ. Μπρεντάνο, αναφέρεται στην  εισαγωγή ρήτρας αναπροσαρμογής τιμών στις συμβάσεις με τους Tour Operators, ενώ προτείνει και συγκεκριμένη διατύπωση, που θα πρέπει να ενσωματωθεί στα συμβόλαια του 2016.
Η επιστολή έχει ως εξής:
"Προς τους 
Κύριο Ιωάννη Α. Ρέτσο Πρόεδρο ΠΟΞ 
Κύριο Κωνσταντίνο Μπρεντάνο Πρόεδρο ΣΕΕΔΔΕ

Αθήνα, 29 Μαΐου 2015 
Αγαπητοί κύριοι Πρόεδροι, 
Διανύουμε πλέον την περίοδο υπογραφής συμβολαίων 2016 με τους Tour Operators και ασκούνται πιέσεις για την υπογραφή των συμβολαίων ώστε να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός των πτήσεων και της κατανομής τους ανά προορισμό. 
Η αβεβαιότητα όμως που επικρατεί σχετικά με την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ για τον τουρισμό στην χώρα μας, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την διαμόρφωση τιμών για το 2016, δεδομένο ότι στα συμβόλαια των συμφωνούμενων τιμών πάντα συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. 
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων των επιχειρήσεων ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων, και λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αναμόρφωση του συντελεστή Φ.Π.Α. ως αποτέλεσμα της τρέχουσας συγκυρίας, διαβλέπει την ανάγκη να γίνει προσπάθεια να τεθεί μια ασφαλιστική δικλείδα, ιδίως ως προς τις συμβατικές σχέσεις των ανωτέρω με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες του εσωτερικού και του εξωτερικού. 
Αντικείμενο αυτής θα είναι η πιθανή αύξηση των τιμών των συμφωνούμενων πακέτων, αναλογικά προς την τυχόν αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ, κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης. Είναι κατανοητή η δυσκολία να γίνει αποδεκτός ένας τέτοιος όρος, θεωρείται όμως αναγκαίος ώστε η πιθανή αύξηση αυτή να μην καταλήξει να επιβαρύνει την επιχείρηση, ούτε να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των μερών, αλλά αντίθετα, να πρόκειται για αυτόματη τροποποίηση-αναπροσαρμογή. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η δυναμική του προϊόντος που προσφέρεται, η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητά του. 
Ο ΣΕΤΕ ελπίζει ότι σε σύντομη κατάληξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με την ελάχιστη δυνατή επιπλέον επιβάρυνση από πλευράς ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου, ώστε να αρθεί η ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις προοπτικές του 2016 αβεβαιότητα φορολόγησης. 
Παράλληλα, με δεδομένο ότι ήδη έχουν αρχίσει πωλήσεις τουριστικών πακέτων στην Μεγάλη Βρετανία το 2016 και προκειμένου η χώρα μας να μην απωλέσει μερίδια αγοράς, ο ΣΕΤΕ προτείνει να γίνεται αποδεκτός ο όρος ότι οποιοδήποτε πακέτο για το 2016 πωληθεί μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του νόμου αλλαγής του ΦΠΑ στον τουρισμό να χρεώνεται από την επιχείρηση προς στον Tour Operator με το υφιστάμενο σήμερα ΦΠΑ. 
Υπό το φως αυτών, προτείνεται να προστεθεί στα συμβατικά κείμενα που θα συνάπτονται εφεξής με τουριστικούς πράκτορες το ακόλουθο άρθρο (διατύπωση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα): 
«Ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών Ρητά συμφωνείται μεταξύ των μερών ότι, σε περίπτωση που, μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, λάβει χώρα νομοθετική αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α., η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις συμφωνηθείσες με την παρούσα τιμές, οι οποίες και θα τροποποιούνται αυτοδικαίως, κατά το αντίστοιχο ποσοστό. 
Η επιχείρηση ενημερώνει προς τούτο εγγράφως τον αντισυμβαλλόμενο (tour operator), ο οποίος δεσμεύεται για την άμεση εφαρμογή του παρόντος όρου από τη λήψη της σχετικής έγγραφης κοινοποίησης. 
Η ως άνω αναπροσαρμογή τιμών δεν καταλαμβάνει τις πραγματοποιηθείσες πριν την αύξηση του ΦΠΑ κρατήσεις.» 
«Price adjustment clause It is mutually agreed that, should the applicable VAT rate increase pursuant to the Greek legislation, after the commencement of the present contract, said increase shall proportionally burden the hereupon agreed prices, which will adjust automatically. The contracting enterprise notifies the contracting tour operator respectively in written, the tour operator being bound to implement the adjustment upon receipt of the abovementioned written notification. The above mentioned price adjustments don not apply on bookings held before the VAT rate increase.» 
Δεδομένης της σημασίας της ρήτρας αυτής, κρίνεται σκόπιμο και προτείνεται επιπλέον στις επιχειρήσεις να συνάπτουν συμβάσεις μόνο με τουριστικούς πράκτορες που αποδέχονται την υπαγωγή τους σε αυτή. 
Σημειώνεται δε, ότι εάν δεν αποτυπωθεί ρητώς η συγκεκριμένη ρύθμιση, οι συμβαλλόμενες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν συνακόλουθα τον σχετικό κίνδυνο. 
Με εκτίμηση, 
Ανδρέας Α. Ανδρεάδης 
Πρόεδρος ΔΣ".
Σωστή κίνηση, μένει να δούμε την διαπραγματευτική ισχύ του ελληνικού τουρισμού...


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Ταξίδια

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίουΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video