“Αν δεν είχαμε τις δικές μας αγκυλώσεις ως χώρα, το 2016 θα ήταν μια εξαιρετική τουριστική χρονιά, μια χρονιά - ευκαιρία για να ρεφάρουμε τις οικονομικές απώλειες των προηγούμενων χρόνων” λέει σε συνέντευξή του στην “Π” ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αντιπρόεδρος του ομίλου Aldemar Resorts και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν άνοδο απ’ όλες τις τουριστικές αγορές και τη Ρωσία με επιπλέον τουλάχιστον 200.000 Ρώσους μετά την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και εκτιμά ότι ένα πρόβλημα ίσως είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρκει επάρκεια κλινών για να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση. Ο ίδιος, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην λανθασμένη τακτική να ποσοτικοποιούμε τον τουρισμό μετρώντας κεφάλια χωρίς να μιλάμε για στατιστικά περιοχής και ποιοτικά χαρακτηριστικά, υπογραμμίζει ότι αυτό που τώρα πρέπει να κάνουν είναι να προετοιμαστούν κατάλληλα και να μην ρίξουν τις τιμές.
Η συνέντευξη με τον κ. Αγγελόπουλο έχει ως εξής:Ερωτ: Υπό τις παρούσες συνθήκες πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό του τουρισμού για το 2016 στην Ελλάδα;
Απ: Αν δεν είχαμε τις δικές μας αγκυλώσεις ως χώρα, θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά. Ανεξάρτητα από την κατάσταση που έχει περιέλθει η ρωσική οικονομία που δεν είναι ιδανική, οι ευρύτερες, κυρίως γεωπολιτικής φύσεως εξελίξεις, ευνοούν την Ελλάδα και θα μπορούσε να έχει μια πάρα πολύ καλή σεζόν. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε όμως το θέμα των θεωρήσεων visa. Επιπλέον θέλουμε να δούμε τη δυναμική που θα δείξουν οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορς για να στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά και πώς μπορούμε να πετύχουμε την επέκταση της σεζόν. Θεωρητικά πάντως θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον ένα μήνα επιπλέον τουρισμό για την επόμενη χρονιά και αφίξεις σημαντικά ανοδικές.
Ερωτ: Ο φόβος της τρομοκρατίας τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει στα ταξίδια διεθνώς;
Απ: Πιστεύω ότι όταν φτάσουμε στην θερινή σεζόν θα αποτελεί παρελθόν η συζήτηση για την τρομοκρατία. Αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένουμε η ασφαλέστερη επιλογή μαζί με την Ισπανία στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου με μια μικρή επιφύλαξη τον τρόπο που θα δει κανείς την γειτνίαση με την Τουρκία και την Συρία.
Ερωτ: Τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων στη χώρα μας και την Κρήτη ειδικότερα; Πριν ξεσπάσει η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας φορείς του τουρισμού έλεγαν ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν διατηρήσουμε τα περυσινά νούμερα. Με τα νέα δεδομένα ποιες είναι οι προσδοκίες μας;
Απ: Ο τουρισμός της Ρωσίας προς την Τουρκία είχε το πολύ φτηνό τριάστερο και τετράστερο ξενοδοχείο και το μέσο τετράστερο και το πεντάστερο. Στις δύο τελευταίες κατηγορίες είναι ακριβότερη η Τουρκία σε κάποιες περιοχές απ’ ό,τι είμαστε εμείς. Η δουλειά μας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε κάποια πράγματα. Να μην ρίξουμε τις τιμές. Αν δώσουμε τιμές 20 ευρώ σε πακέτα all inclusive αυτό στην Ελλάδα σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε στον τουρίστα ηλιόσπορο και πασατέμπο. Οπότε λέμε όχι στην τιμολογιακή φτωχοποίηση. Καλύτερα να οργανωθούμε και να κερδίσουμε την πελατεία που μας αντιστοιχεί για τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων που έχουμε. Αν θέλουμε να απορροφήσουμε αυτό το κομμάτι του τουρισμού, πρέπει να κινηθούμε προς τα εκεί. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς γίνεται να εγκαταλείπουμε μια αγορά που συγκυριακά μπορεί να μην πάει καλά μια χρονιά ή δύο χρονιές. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ενισχυθούν οι σχέσεις των τουριστικών γραφείων και των τουρ οπερέιτορς της Ρωσίας με τους Ελληνες. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη, είναι μια μεγάλη αγορά. Το παραθεριστικό μοντέλο στο οποίο στηριζόμαστε έχει τον Ρώσο στην προτεραιότητα ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι, και όχι τον Κινέζο, για παράδειγμα.
Οσον αφορά στις διαδικασίες για την έκδοση της νέας βίζας, ο διαγωνισμός για τα visa centers ακυρώθηκε μετά από την ένσταση κάποιου εκ των συμμετοχέντων. Μια οποιαδήποτε καθυστέρηση στο κομμάτι του διαγωνισμού για τα visa centers θα ήταν εγκληματική. Του χρόνου μια ασφαλής εκτίμηση είναι ότι θα έρθουν 200.000 επιπλέον Ρώσοι, μπορεί και περισσότεροι. Πρόβλημα ίσως είναι το γεγονός ότι με την ανοδική τάση που φαίνεται να έχουν και οι υπόλοιπες αγορές, μπορεί να μην επαρκέσουν οι κλίνες. Η ευκαιρία για να “ρεφάρουμε” είναι το 2016.
Ερωτ: Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε από τους εκάστοτε υπουργούς Τουρισμού για την περίφημη επέκταση της σεζόν, χωρίς ωστόσο να βλέπουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που χρειάζονται ώστε να υποστηριχθεί αυτό το εγχείρημα. Δεν μπορούν; Δεν θέλουν; Τι ακριβώς συμβαίνει;
Απ: Είναι ανέξοδο να το λέμε. Ουκ ολίγοι εκ των υπευθύνων το λένε, λες και πρόκειται για καραμέλα. Η Ελλάδα έχει περιοχές που μπορούν να υποστηρίξουν δωδεκάμηνο τουρισμό, άλλες που μπορούν να υποστηρίξουν 8-9 μήνες και άλλες που καλώς κάνουν 6μηνο ή 7μηνο τουρισμό. Η Κρήτη αυτή τη στιγμή σε πρώτο στάδιο πρέπει να επιδιώξει τον εννεάμηνο τουρισμό και σε δεύτερη φάση μπορεί να πάει σε τουρισμό όλο το χρόνο γιατί έχει τις υποδομές και τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για να τον υποστηρίξει. Ομως πρέπει να υπάρχει βούληση απ’ όλους για να γίνει αυτό. Θα γίνω κακός και θα πω πως βλέπω ότι λίγοι το επιθυμούν πραγματικά. Πολλοί αρέσκονται στην 6μηνη λειτουργία και άλλοι στη σκέψη ότι “κάποιος άλλος θα το κάνει”.
Ετσι όμως δεν κάνουμε τίποτα.
ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου