Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, άσκησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τονίζοντας:
«Μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, χάθηκαν 40 δις, χρήματα του ελληνικού λαού. Η χρηματιστηριακή αξία των μετοχών των τραπεζών, που ήταν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πριν από ένα χρόνο ήταν 25 δις, περιουσία του ελληνικού λαού. Σήμερα, μόλις που υπερβαίνει τα 500 εκ. ευρώ.
Πως οδηγηθήκαμε στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όταν πριν από ένα χρόνο οι τράπεζες είχαν περάσει με επιτυχία τα stress tests, υπήρχαν ιδιωτικά κεφάλαια που επένδυαν σε αυτές και ταυτόχρονα είχαν αρχίσει να επιστρέφουν καταθέσεις;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα να την αναζητήσετε στα δικά σας πεπραγμένα. Η αιμορραγία των καταθέσεων από τις τράπεζες οφείλεται στο τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης, αλλά και στην αστάθεια και την αβεβαιότητα που καλλιεργήσατε. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Απρίλιο του 2015 είχαν φύγει 29 δις από τις τράπεζες και ο ρυθμός αυτός συνεχιζόταν και τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση, όμως, παρακολουθούσε αμέριμνη».
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στην επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία επισημαίνοντας: «Δείτε όλους τους δείκτες της οικονομίας. Είναι καλύτερα τα πράγματα σήμερα από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο; Δεν υπάρχουν 10 δις περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών προς το δημόσιο; Αυτό τι είναι; Βελτίωση ή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος; Δεν υπάρχει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου; Εμείς τα παραλάβαμε πάνω από 9 δις και μέσα σε δυόμιση χρόνια καταφέραμε και μειώσαμε τις οφειλές σε 3,8 δις. Σήμερα, μέσα σε 10 μήνες δικής σας διακυβέρνησης, οι οφειλές αυτές έχουν ξεπεράσει τα 6 δις. Η χώρα είχε ή δεν είχε για πρώτη φορά θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 ενώ τώρα και για την επόμενη χρονιά επιστρέφει ξανά στην ύφεση; Η χώρα είχε ή δεν είχε πρωτογενή πλεονάσματα το 2013 και το 2014 και τώρα επέστρεψε ξανά στα ελλείμματα; Αν είχατε ολοκληρώσει την αξιολόγηση τον Ιανουάριο και δεν είχατε θεοποιήσει τον κ. Βαρουφάκη, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση. Δεν θα είχαμε οδηγηθεί στο πιο σκληρό και επώδυνο μνημόνιο. Δεν θα είχαν επιβληθεί φοροεισπρακτικά μέτρα που σκοτώνουν την πραγματική οικονομία και κυρίως έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της, τον τουρισμό».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου έκανε ειδική αναφορά στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και στην αύξηση της φορολογίας στον τουρισμό, μέτρα που, όπως ανέφερε, αποτελούν επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Επιλογές που θα πληρώσει ακριβά η χώρα από την επόμενη χρονιά και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, που δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε και στην διχαστική ρητορική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που εμφανίζεται να αναζητά συναίνεση σε τετελεσμένα γεγονότα. Ο κ. Κόνσολας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ζητήσατε συναίνεση το Σάββατο.
Την Τρίτη με την ομιλία του ο κ. Πρωθυπουργός, απέδειξε πόσο προσχηματική ήταν η συναινετική σας διάθεση. Ποτέ δεν θελήσατε να ακολουθήσετε το δρόμο της συνεννόησης και της συνεργασίας εδώ και 4 χρόνια. Ακόμα και στο ζήτημα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, ο διάλογος αποδεικνύεται προσχηματικός.
Ορίζετε μόνοι σας την Επιτροπή Διαλόγου και τα μέλη της, κυρίως, όμως, θυμηθήκατε τώρα το διάλογο όταν όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρήσατε σε αναχρονιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις στην Παιδεία, ακυρώνοντας κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε με ευρεία συναίνεση. Επιχειρείτε να ακυρώσετε και τη δημιουργία των ελληνόφωνων και αγγλόφωνων τμημάτων τουρισμού στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών, αλλά και τη δημιουργία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών. Η Νέα Δημοκρατία προσφέρει συναίνεση και το έχει αποδείξει. Δεν συναινεί, όμως, σε καταστροφικές επιλογές».
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου