- Δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του ΔΣΑ κατά της ΚΥΑ για τον αιγιαλό και την παραλία
Το Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την 7μελή σύνθεσή του λόγω μείζονος σπουδαιότητας, έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και άλλων, σχετικά με τη νομιμότητα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον αιγιαλό και την παραλία, η οποία συζητήθηκε ενώπιον του τον Ιούνιο του 2015.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την ως άνω κοινή υπουργική απόφαση με την υπ. αριθμόν 3944/2015 απόφασή του.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν παράνομη τη διαδικασία αυτή θεωρώντας ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση, θέτοντας έτσι τέλος στη δυνατότητα των παράκτιων δήμων να εκμεταλλεύονται τις παραλίες αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη από αυτή προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ..
Το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.
Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν η κ. Αγγελική Παπαδοπούλου-Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.Στην υπόθεση είχε παρέμβει και ο Δήμος Σαρωνικού.
Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι αίτηση για ακύρωση της κοινής απόφασης των υφυπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, η οποία προβλέπει απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, πριν από 5 χρόνια...
Ο ΔΣΑ ανέφερε στην αίτησή του ότι αιγιαλός και η παραλία είναι κοινόχρηστα πράγματα εκτός συναλλαγής, και ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται.
Συνέπεια του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, είναι η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τις ζώνες αυτές και η ακώλυτη χρήση τους, αλλά και η απαγόρευση της αποκλειστικής χρήσης τους μόνο από περιορισμένο αριθμό πολιτών.
Η προσβαλλόμενη όμως υπουργική απόφαση, σημειώνει ο ΔΣΑ, "περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση των παραχωρούμενων χώρων ως κοινοχρήστων, δεν προβλέπουν την προστασία τους ως ευπαθή οικοσυστήματα και αναιρούν τον κύριο προορισμό τους, που είναι το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης".
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου