ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ. ΚΑΙ... ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ!

Θα πρέπει οι τουρίστες να ανησυχούν για ένα ενδεχόμενο grexit...


..., διερωτάται ο συντάκτης της Telegraph Νικ Τρεντ και δίνει οδηγίες υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων προς τους τουρίστες. 

Θα συμβεί το Grexit; 
Το δραματικό παιχνίδι για το ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα διάσωσης συνεχίζεται εδώ και μήνες, φαίνεται ωστόσο πως φτάνουμε στο τέλος του. Ο Ιούνιος είναι ένας κρίσιμος μήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει σημαντικές δόσεις και δεν φαίνεται να υπάρχουν τα χρήματα για να το κάνει. Καμία πλευρά δεν θέλει ένα Grexit, αλλά καμία πλευρά θέλει να υποχωρήσει αναφορικά με το επίπεδο συμβιβασμού που είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. 
Τι μπορεί να συμβεί;
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει μια δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ενώ ακολουθούν και άλλες μέσα στο μήνα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην στιγμή που πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. 
Μια χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά την Ελλάδα αυτομάτως εκτός ευρώ, αλλά αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναλάβει έκτακτη δράση προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τι θα συνέβαινε; Το Grexit θα συνεπαγόταν κρατικοποίηση των τραπεζών, εισαγωγή νέου νομίσματος και ελέγχους για να αποτρέψει τους πολίτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θα ήταν μια κατάσταση μεγάλης αναταραχής, ωστόσο η αλλαγή του νομίσματος δεν θα ήταν στιγμιαία. Αν η διαδικασία ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Post Office Travel Money, θα έπαιρνε τουλάχιστον 18 μήνες για να εγκαθιδρυθεί η νέα δραχμή και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ευρώ θα συνέχιζε να χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα. Τι επίδραση θα έχει στους τουρίστες; Το πιθανό πρόβλημα για τους τουρίστες θα ήταν ότι ακόμη και αν μπορούσαν να πληρώνουν με ευρώ, μια ξαφνική νομισματική κρίση κατά τη διάρκεια που θα βρίσκονταν στην Ελλάδα ή λίγο πριν αναχωρήσουν για διακοπές, θα έκανε τη ζωή τους περισσότερο πολύπλοκη. Θα αντιμετωπίσουν πιθανώς δυσκολίες να σηκώσουν χρήματα από τα ΑΤΜ, για παράδειγμα. Κάτι τέτοιο συνέβη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νομισματικής κρίσης την άνοιξη του 2013, αναφέρει το Post Office. Επομένως, μια καλή ιδέα θα ήταν να έχουν οι τουρίστες μαζί τους αρκετά μετρητά για τις ανάγκες τους στις διακοπές, χρησιμοποιώντας τα χρηματοκιβώτια των ξενοδοχείων ως τράπεζα. Οι έλεγχοι κεφαλαίων ενδέχεται να μειώσουν το όριο των χρημάτων που θα μπορούν να βγάλουν εκτός Ελλάδας, αλλά συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, απλώς δηλώνεις πόσα χρήματα φέρνεις στη χώρα, έτσι ώστε να μπορείς να τα πάρεις φεύγοντας. Θα λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες; H Visa μου είπε ότι συνήθως, αλλάζει, προσθέτει ή διαγράφει νομίσματα από το σύστημά της. Όταν μια χώρα φύγει από ένα νόμισμα, το σύστημα για τις αγορές λειτουργεί καθώς το νέο νόμισμα προστίθεται. «Ενώ υπάρχουν ορισμένα θέματα που είναι εκτός του ελέγχου της Visa, συνεργαζόμαστε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βοηθήσουν να εξασφαλιστεί η ταχεία μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση των καταναλωτών και των καταστημάτων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της. Ωστόσο, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία μπορεί να είναι διστακτικά να αποδεχθούν κάρτες, ακόμη και αν εξακολουθούν να είναι εν ισχύ. 
Θα είναι οι διακοπές πιο φτηνές; 
Το Grexit, σίγουρα, θα κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα πιο φτηνές στο μέλλον, αλλά πιθανότατα όχι αυτό το καλοκαίρι, καθώς τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα τουριστικά καταστήματα θα επιμείνουν να πληρώνονται σε ευρώ για μικρό χρονικό διάστημα. 
Θα ήταν καλό να αργήσει κάποιος να κάνει κράτηση; 
Η νευρικότητα γύρω από την οικονομική κατάσταση, έχει όντως βάλει λίγο φρένο στις κρατήσεις για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια καλά πακέτα για όσους το αποφασίσουν αργά. Καλό είναι να κλείσει κανείς ένα πακέτο μέσω tour operator και όχι μέσω ανεξάρτητου ατζέντη. Οι πρώτοι έχουν τη νομική υποχρέωση για την ασφάλεια των πελατών τους, αν ξαφνικά προκύψουν προβλήματα. Η TUI μου είπε πρόσφατα πως έχει πως έχει έτοιμα πλάνα σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. 
Υπάρχουν κίνδυνοι αναταραχών; 
Είναι πιθανό να υπάρξουν διαδηλώσεις στην Αθήνα και μια πιθανή αναταραχή σε περίπτωση Grexit. Πάντως, οι Βρετανοί τουρίστες είναι απίθανο να αποτελέσουν στόχο και οι περισσότεροι τουρίστες πηγαίνουν στα νησιά όπου η πολιτική κατάσταση είναι πιο σταθερή και ο τοπικός πληθυσμός αντιλαμβάνεται ότι εξαρτάται από τον τουρισμό.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ΕΝΑ ΚΙ ΕΝΑ Ταξίδια

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου



ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ (από τα πρώτα)... ΜΙΚΡΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΖΩΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ ΤΟ 1ki1 news ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1ki1 news group MMS (modern media services) ME 1 ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE ΚΑΙ 100 "ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ" BLOGS ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ 1ki1 news ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (ή όποιο άλλο όνομα της κάθε περιφέρειας).

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1ki1 news ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΑΚΟΜΑ BLOGS ΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ 1ki1 news!

ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΠΑΡΑ... ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ, ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ BLOGGERS.

1ki1 News Group Video